Промоција на две музички видеа и емисијата „Дали младите денес пеат“ на студентите по сонологија со мултимедија при ФМУ

По повод 50 годишнината на Факултетот за музичка уметност во Скопје, одделот и насоката за сонологија со мултимедија при овој факултет продолжува со емитување на аудио и видео проекти снимени од студентите и професорите на овој оддел.

Во третиот настан од овој циклус ќе бидат промовирани две музички видеа и емисијата „Дали младите денес пеат“ на студентите по сонологија со мултимедија Ангелина Божиновска, Емилија Јовческа, Николче Витковски и Цветанчо Николоски, во која зема учество и студентот по соло пеење Дамијан Каранфилов.

Двете музички видеа ги содржат настапите на студентите на дувачките оддели на ФМУ, Благоја Василевски – хорна и Ѓеорги Калајџиев – фагот, со делата „Скандинавија“ за хорна од Витали Бујановски и Сарабанда од Партитата BWV 1013 за фагот од Јохан Себастијан Бах, додека радио емисијата „Дали младите денес пеат“ се осврнува на најстарата музичка традиција – пеењето и нејзиното соочување со дигиталните технологии во XXI век.

thumbnail_sonologyprogram16 Музичките видеа и радио емисијата по промоцијата ќе бидат достапни на страницата на Архивот Бужаровски http://buzar.mk.

Со овие проекции се одбележува и 15 годишнината од започнувањето на наставата на одделот и насоката за сонологија со мултимедија при ФМУ кои ја водат професор Димитрије Бужаровски и доцент Трена Јорданоска.

Третата проекција ќе се одржи во среда 4 мај во Концертната сала на Факултетот за музичка уметност во Скопје, со почеток во 13:30 часот.

 

 

Поддржете ја нашата работа: