Пронајден најголемиот дијамант во Северна Америка

Најголемиот дијамант било кога ископан од тлото на Северна Америка е пронајден во канадски рудник покрај Арктичкиот Круг, пренесуваат медиумите.

Жолт 544-каратен дијамант е откриен во рудникот Диавик, сместен на северот од Канада, стотина километри јужно од Арктичкиот Круг, пренесува агенцијата „Хина“.

“Дијамант со таа големина е сосема неочекуван во овој дел од светот и ова значи вистинска пресвртница за ископувањето дијаманти во Северна Америка“, објави компанијата на интернет-страницата mining.com.

Пронајдениот драгоцен камен е меѓу 30-те најголеми дијаманти во светот.

Дијамантот со големина на јајце нема да биде продаден во неизбрусана форма, туку од „Доминион“ бараат партнер за сечење и полирање на дијамантот.

Од компанијата велат дека е премногу рано да се зборува за вредноста на пронајдениот дијамант.

Најголемиот дијамант во светот е 3.106-каратниот „Кулинан“ пронајден во 1905 година во Јужна Африка.

 

 

Поддржете ја нашата работа: